Дрогобицький район Львівська область
Сб, 27.04.2024, 16:21
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » 2011 » Лютий » 5 » В Доброогостові гомінкий світ нетерплячої малечі влаштовано на "відмінно"
15:38
В Доброогостові гомінкий світ нетерплячої малечі влаштовано на "відмінно"
    Давайте разом уважно розглянемо адміністративно-територіальну мапу Дрогобицького району, 80 населених пунктів, з яких 4 міста: Дрогобич, Борислав, Трускавець, Стебник; 2 селища міського типу: Меденичі і Підбуж та 74 села з кількістю мешканців від 25 до 3885 чол. (використано дані на 1 січня минулого року із дуже корисного посібника для учнів, до речі, створеного вчителями району, «Населення і господарство Дрогобиччини», Львів, ТзОВ «Тріада плюс», 2010р.). На початок 90-х років у районі (про міста зараз мова не йде) був 21 дитячий садочок. 18 припинили своє існування. Вижили лише у Доброгостові та Меденичах...

   " Півник" отримав 612 балів...

   З того часу наш район непорушно займає передостаннє місце на Львівщині за охопленням малят мережею дошкільних навчальних закладів. До 2000 р. це було 2,9%.Зараз - 10%. За попередні роки вдалося відновити роботу дошкільних навчальних закладів у Грушові, Вороблевичах, Рихтичах. 

    В гості до «Півника» прибули заступник голови РДА Галина Гайдук, депутат районної ради доброгостівець Володимир Стецівка, методисти райвідділу освіти Дарія Грицик та Оксана Климишин на чолі зі своїм керівником Осипом Марущаком, працівники інших дитсадків, а також односельці: священик о. Роман, голова сільради Микола Лунишин, директор ЗОШ Оксана Гарасим'як, батьки дітей. 

    Зібрання було присвячене закінченню атестації дошкільного закладу. Взагалі, слова «атестація», «перевірка», сприймаються, як хвороба, яка минеться, але переносити її кепсько. Два тижні атестаційна комісія з 12 осіб ретельно аналізувала роботу садочка. Результатом став фоліант (німецьке Foliant від латинського folium - аркуш, книга великого формату) документів. Найголовніші - 12 протоколів перевірок за найрізноманітнішими напрямками. 10 з них свідчать про «високий рівень» і 2 - про «достатній». Навіть науково розроблені норми харчування із вмістом всього необхідного дитячому організму тут виконуються на 98%. За існуючою шкалою оцінювання дошкільних закладів, про яку ми з вами не підозрюємо, «Півник» отримав 612 балів - 93% ідеалу. 

    Коли розглядаєш садочок, очі радіють. Стерильно чисті, лаковані паркетні підлоги, розкішні килими, зі смаком підібрані тюлі на вікнах, квіти живі, і любовно намальовані на стінах, і безліч іграшок. Сьогодні ними навряд кого здивуєш, тат тут вони влаштовані так, що кожна запрошує «Подивись на мене! Пограйся зі мною!». «Ой, та цього кумедного клоуна подарувала «Півнику» ще моя донечка, коли прощалася з ним 21 рік тому!», - по-дитячому радісно вигукнув депутат райради. Це вже було після офіційного виголошення результатів атестації та їх обговорення. А виступаючі сказали дуже багато добрих, теплих слів. Наведу лише дещицю. 

   Вихованці садочка краще за інших почуваються в школі

    Молоденька мати Леся Оленич - староста батьківського комітету у словах подяки зазначила і те, що коли батьки запізнюються за дитиною, жодна вихователька ніколи не скаже гіркого слова і не гляне косо. 

    Директор школи, досвідчений педагог Оксана Гарасим'як (а це базова школа, до неї їдуть за досвідом) говорила про чудовий колектив, у якому працюють колишні випускниці школи, про те, що вихованці садочка краще за інших почуваються в школі, вони навчені спілкуватися з однолітками, їм легше навчатися, вони не бояться уваги сторонніх людей, бо привчені і говорити, і співати, і танцювати перед іншими. 

   І без зарплатні працювали, і харчі з дому приносили...
    Із білою заздрістю говорили вихователі-гості і наголошували, що приклад «Півника» їх надихає.  Щирою і хвилюючою була промова завідуючої Любові Козар, яку керівник районо охарактеризував, як красиву гарну жінку, і мудрого професійно талановитого керівника. Згадала про свої страхи, коли 25 років тому, після шкільної роботи з 9-10-класниками, прийшла у цей гомінкий світ нетерплячої, непосидючої малечі, назвала всіх, хто вчив і допомагав у роботі. Прозвучало і ім'я Бориса Мойсеюка, мудрого енергійного і вимогливого господарника колишнього директора Доброгостівської птахофабрики, завдяки якому і «Півник» виник, і чудовий сільський стадіон побудовано, і багато чого доброго в селі зроблено. Дай йому, Боже, здоров'я! 

    Особливо проникливо Любов Козар говорила про своїх колег. Про те, як у складні часи відстоювали садочок, працювали без зарплатні, з дому харчі приносили, щоб дітей годувати. Зараз тут працює 25 осіб, серед яких лише сторож та двірник чоловіки. З 10 педпрацівників 9 мають вищу освіту, 1 - спеціальну фахову. Найголовніше: «Вони люблять те, що вони роблять!» 

    Говорили про те, що батьки, особливо молоді, не мають часу, а інколи й бажання зайвий раз попестити дитину. І це погано. Розповідала, як діти тягнуться до працівниць, як люблять вранці сісти їм на коліна, розповідають про хатні справи, і іноді ці розповіді болячи слухати. І доводиться виховувати батьків. Бо все погане сьогодні діти можуть занести в наше завтра. Називала імена багатьох-багатьох добротворців, які безкорисливо допомагають садочку. Дякувала своєму чоловікові Ярославу, який є свого роду позаштатним послом «Півника» і своєю потужною статурою (у минулому працівник МВС) відкриває різноманітні двері і «пробиває» рішення всіх питань. Дякувала завідуюча і людям, які перевіряли садочок. Робили це добросердно, не задля того щоб дошкулити, а щоб допомогти, вказати на недоліки, навчити. Бо у повсякденних турботах не до всього руки доходять. 

    Під час офіційної розмови були і ділові ноти. Потребує реконструкції система опалення. Назріло питання про добудову. Сьогодні у садочку 93 дитини, а у черзі - 126. 

    А потім гості перетворилися на глядачів. Діти разом з виховательками показали велике театральне дійство на тему «Українські вечорниці». Це варто було побачити. Вражало все: і великий дотепний сценарій, за яким багатогодинна робота, і чудове вбрання дітей, пошите і казково вишите золотими руками бабусь і матусь, і самі неперевершені виконавці. Глядачі і сміялися, і прикладали хустинки до очей, повних сльозами радості, і аплодували майже щохвилини. 

    Чудово, коли діти входять у життя через добру казку, яка живе тут! 

    Дрогобицький районний відділ освіти вийшов з клопотанням про нагородження завідуючої Доброгостівського дошкільного навчального закладу «Півник» Любові Козар Знаком «Відмінник освіти України».

За матеріалами газети "Вільне Слово"

Переглядів: 901 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 3
avatar
0
1 Капітошка • 17:51, 05.02.2011
В мене є фото цього чудового садочка. Я там була і бачила все на власні очі. Скажу відверто, далеко не кожен львівський садочок такий гарний, облаштований, розмальований. Заходиш і потрапляєш в казку!!! Думаю, що вся ця краса - це заслуга керівництва і працівників садочку - великих ентузіастів, людей які люблять свою роботу.

Фото виставлю в галереї ФОТОГРАФІЇ САДОЧКА

avatar
0
2 Добр • 23:47, 06.02.2011
Працівники садочку - фанати своєї справи, честь їм і хвала.
avatar
0
3 маруся стебник • 15:33, 20.02.2011
всым вихователям велике дякую ,выд них залежить наше майбутне . У нас у Стебнику тоже знають про ваш садок .проблеми у всых одинакові ,дуже багато залежить від завідучої . ЯКщо вона не бере взятки при прийомі на роботу ,з дітей які у черзі до садку ,поварів незаставляє працювати на себе а думає про колектив і про дітей тоді буде порядок .ці провірки які приходять у садок з одної сторони контроль має бути .А з другої сторони цих Хамів потім треба гостити і на то треба гроші о такі справи . А вихователі молодці .........
avatar

Випадкове фото

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz