Дрогобицький район Львівська область
Ср, 01.05.2024, 04:40
Меню сайту

Категорії розділу
Історія [6]
Здоров'я [5]
Технології [3]
Рослини нашого краю [0]
Корисні штучки [19]
Інше [22]

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » Статті » Цікаве з усіх-усюд » Інше

Все, що ви хотіли знати про картоплю

Батьківщина картоплі – Американський континент. Індіанці гірських районів Південної Америки почали обробляти картоплю кілька тисячоліть тому. і називали її лагідно «папіта» (дівчина). 
До України картопля потрапила в XVIII. Приживалася повільно, довго завойовуючи любов і повагу українців. Зрештою сталося – не можемо ми жити без картоплі! І говоримо про неї так: «Це наш «другий хліб».


"Картопляні” питання 

Здається, картопелька стала нам настільки рідною, що ми знаємо про неї все – і вздовж і впоперек. Але ні. «Картопляних» питань – предостатньо, на деякі з них відповідає головний спеціаліст Міністерства сільського господарства Російської Федерації Ігор В’ячеславович КРЮКОВ. 

– Скільки сортів культивується в Росії [Україні]? Які найбільш популярні? 
– У нашій країні існує держреєстр сортів картоплі. На сьогоднішній день туди увійшло близько 200 
[150] сортів.

Серед універсальних сортів можна назвати такі, як [Белароза, Рів'єра (Голландія), Аріель (Аріелла, Голландія), Ероу (Голландія), Дняпрянка, Імпала (Голландія), Колетт, Повінь, Ред Скарлет, Вінета, Фреско. Розалінд, Серпанок, Забава, Мрія, Невський, Космос, Санте (Голландія), Рокко, Червона Рута, Слов'янка, Пікассо (Голландія), Дезіре.]
Але це не означає, що про інші сорти варто забути. Як то кажуть, на смак і колір товаришів немає! Шукайте свою картоплю! 

– Яка різниця між молодою і старою картоплею? 
– Різниця в запаху. Зараз відомо близько 30 летких речовин, які обумовлюють аромат картоплі. У них велику частку займає аміловий спирт. З ним пов’язаний не тільки запах, але і смак. І амилового спирту більше в «старій» картоплі. 

– Як відрізнити переморожену картоплю? 
– Вона м’яка, волога, а в сирому вигляді на зрізі солодка. 

– Чи можна картоплею отруїтися? 
– Можна, якщо їсти її сирою і неочищеною, та ще з зеленуватою шкіркою. Тоді людина відчує печіння в горлі, болі в животі, пронос, почнуться перебої з диханням і навіть судоми.

Але, погодьтеся, навряд чи знайдеться такий дивак, який буде їсти сиру картоплю! 

– А чому шкідлива зелена шкірка? 
– Тому що в озеленілій картоплі накопичуються алкалоїди. Ними, до речі, багаті всі рослини сімейства пасльонових, у тому числі томати, перці, баклажани … Якщо при підготовці обіду вам попалася зелена з одного боку картоплина, просто зріжте цю частину бульби ножем, і все буде в порядку. 

– Чим удобрюють картоплю і як ці добрива впливають на здоров’я людини? 
– Якщо вам довелося спробувати бульби одного і того ж сорту з піщаних і торф’янистих грунтів, ви переконаєтеся, що в першому випадку їх смак кращий. Виявляється, при вирощуванні на торфовищах в бульбах збільшується частка азотних добрив, що негативно впливають на смак, розпадаються глютамінова і аспарагінова кислоти, підвищується вміст нікелю, цинку, глікоалкалоїдів стає менше. 
Найсмачніша картопля виходить, коли ви її удобрюєте деревною золою. Удобрювати слід місцево: кидати жменю золи в ямку разом з бульбою – посадковим матеріалом. 
Картопля, привезена з півдня, теж поступається за своїми смаковими якостями картоплі нашої Середньої смуги. Справа в кліматі. На півдні картопля збагачується азотистими сполуками, які надають їй мильну консистенцію і присмак. 
Так що купуйте нашу картоплю і вирощуйте її на своїх ділянках! 

– Від чого залежить смак картоплі? 
– Є в картоплі специфічні речовини, які виділяють його з інших продуктів. Встановлено, що до них відносяться продукти розпаду нуклеїнових кислот – нуклеотиди. Зауважте, сильніше віддає крохмалем сиру картоплю, а властивий картоплі смак з’являється після варіння. Справа в тому, що одна з нуклеїнових кислот – рибонуклеїнова – в момент варіння розпадається і фрагменти її, оцукрюючись, створюють видовий «букет». 

– Які сорти картоплі найсмачніші? 
– Є сорти , що відрізняються винятковим смаком. Це Рання Роза, Лорх, Елла, Смачна, Лошицька, Столовий 19, Ідеал. 

– Як вибрати хорошу картоплю? 
– Ви прийшли на ринок і засумнівалися? Запитайте у продавця, звідки картопля, якого вона сорту. На дотик бульби повинні бути твердими і сухими. Взимку не купуйте картоплю у продавців, які стоять на відкритій частині ринку: картопля може виявитися перемерзлою. Погано, коли до бульб прилипли шматочки землі, значить, технологія зберігання не була дотримана правильно. 

– Корисніше варена, смажена або печена картопля? 
– Найсмачніша і найкорисніша картопля – печена. У ній зберігається максимальна кількість корисних речовин. Ви, напевно, співали в дитинстві піонерську пісню: «Той не знає насолоди, хто картоплі не їв»? 

– Так. 
– Мова в цій пісні йде про ту картоплю, яку діти в поході принесли з собою в рюкзаках і запекли на багатті. В золі створюються умови для кращої взаємодії і вилучення пахучих сполук, що доповнюють смак. Тому смак і запах печеної картоплі можна вважати типово картопляним і найбільш вираженим. 

– Корисні чи шкідливі чіпси? 
– Давайте спочатку розберемося, що таке чіпси. Це нарізані кружечками очищені бульби картоплі, обсмажені в олії або жирі. Чіпси – американський винахід, їх вперше виготовили в 1835 році на невеликому напівкустарному підприємстві. 
З чіпсами дуже схожа хрустка картопля. ЇЇ теж готують, тонко нарізавши бульби і обсмажити в олії або жирі. Тільки для поліпшення смаку обсмажені скибочки посипають сіллю, прянощами, глютаматом натрію, іншими смаковими добавками. 
І чіпси, і хрустка картопля – поживні страви, але у тих людей, у кого є проблеми шлунково-кишкового тракту, їх краще не їсти. Не треба створювати екстремальні ситуації для власного шлунка! 

– Ігор В’ячеславович, яка все-таки сама-сама властивість картоплі? 
– А ви хіба не знаєте? Вона не проїдається! 



Картопля лікує 

Жодна сім’я в Україні не обходиться без щоденного споживання картоплі. Вона потрібна людям, тому що містить багато поживних речовин, вітамінів, зокрема, як основне джерело калію, особливо взимку. Калій виводить з організму воду, хлористий натрій, підвищує функцію серцевого м’яза. 
Так що картопля, виявляється, не тільки улюблена всіма їжа, вона ще й прекрасний лікар. 

Всі знають, як малоприємні бородавки. Часто ці «жаби» обліплюють суцільно кисті рук. Чим тільки їх не виводять, нічого не допомагає. Ось вірний «картопляний» спосіб. 
Візьміть пророслу картоплю. Наберіть приблизно половину емальованої гуртки паростків, залийте доверху водою і поставте на повільний вогонь. І кип’ятіть до тих пір, поки вода не википить наполовину. Процідіть і ось цією рідиною протирайте бородавки один раз в день, дня чотири. Ефект приголомшливий. 
Лікарі на Русі радили при туберкульозі вживати в їжу відварену картопля. Її рекомендували від сечокам’яної хвороби. 
З давніх часів картопля використовувалась при лікуванні виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриту, печії. При цьому рекомендували 50-60 г соку картоплі приймати два рази на день до їди. При загостренні виразки шлунка призначали перед їжею пити по чверті склянки соку. 
Свіжий сік пили і при головних болях. В день треба вживати по 1/4 склянки, і болі відступлять. 
Варена картопля особливо корисна людям із серцево-судинними захворюваннями, в тому числі і гіпертонікам. Пластинки сирої картоплі прикладали до хворих місць при екземі. 
Паром при варінні картоплі і зараз лікують катар верхніх дихальних шляхів. 
Існує лише одне застереження: свіжий сік можна віджимати з повністю доспілих бульб, де немає шкідливих алкалоїдів. Ні в якому разі не використовуйте позеленілу і молоду картоплю в сирому вигляді. У ній міститься стільки соланіну, що продукт стає отруйним. 
Соланін, який є в картоплі, не тільки ворог, а й друг. Він – протиалергічний засіб: досить двох-трьох інгаляцій, і людина відчуває полегшення. 
Як правильно зробити картопляну інгаляцію? Ось старовинні рецепти. Беремо дрібну картоплю, годяться і бульби з паростками і навіть картопляні очистки.

Варимо до появи типового картопляного аромату в невеликій кількості води, щоб від картоплі йшла пара. Нахиляємося над каструлею і вдихаємо пар протягом 10-15 хвилин. Якщо запальні процеси протікають гостро, то робимо інгаляцію вранці і ввечері. 
Якщо людина погано переносить інгаляції, то прикладаємо до верхньої частини грудей і спини зварені в шкірці розім’яті теплі бульби на манер зігріваючого компресу. Для цих цілей готуємо настойку з паростків на 70-80-градусному спирті. Стакан подрібнених паростків (використовують весняні пророслі бульби) на 300 грамів спирту. Настойкою натираємо верхню частину грудей і спини при кашлі та інших простудних захворюваннях. 
Народна медицина давно використовує проти гіпергастріта виразки шлунка, дванадцятипалої кишки картопляний сік. Беремо червоноклубневі сорти картоплі. Їх не очищаємо від шкірки, а ретельно миємо, натираємо і віджимаємо. З 100 грамів виходить 50 мілілітрів соку. Денна норма споживання становить 150-200 мілілітрів. Починаємо пити з 50 мілілітрів три рази на день до їжі протягом семи днів. Потім робимо перерву на два дні. Після знову повторюємо курс лікування. Рекомендується в цей час дотримуватися дієти, що щадить і тільки на 15-й день переходити до загального столу. При дієті виключаємо солоне, гостре, пряне, м’ясні бульйони, тобто все, що подразнює слизову оболонку шлунка. 
Картопля лікує і опіки. За старих часів стовчену в ступці сиру картоплю прикладали до обпалених місць шкіри. А ми вчинимо трохи по-іншому. Натремо бульби на тертці. Натерту масу помістимо на складену вдвічі полотняну ганчірочку, яку докладемо до обпаленого місця на півтори-дві години. Такі цілющі компреси швидко знімають біль, печіння і сприяють хорошому загоєнню рани. 
Картопля корисна також при захворюваннях нирок і серцево-судинної системи. Якщо ж ви страждаєте від ожиріння або хворі на діабет, то картоплі потрібно їсти поменше. При укусах комарів, ос, мух, гедзів корисно прикладати до місця укусу компреси з свіжонатертої сирої картоплі. 
І ще одна рекомендація інтимного характеру. Якщо ви любите відчувати сильні почуття, то приготуйте картоплю з перцем в жирному соусі на бульйоні. За старих часів вважалося, що таке блюдо (або ліки?) збуджує пристрасть. 



Картопляний стіл 

З картоплі можна «скласти» величезну кількість блюд. З деякими з них пропонуємо вам познайомитися. 

Салат з картоплі, яблук, огірків і моркви . Картоплю, огірки, моркву нарізати кубиками, яблука – часточками, все перемішати, заправити майонезом, прикрасити квіткою з моркви. 
Продукти: 200 г відвареної картоплі, 100 г солоних огірків, 100 г свіжих огірків, 200 г вареної моркви, 100 г зеленого горошку, 100 г яблук, 150 майонезу. 

Суп з хлібом, картоплею і свіжими помідорами . Очищену картоплю і помідори помістити в каструлю. Залити водою, посолити і поставити варити. Коли овочі уваряться до м’якості, додати шматочки пшеничного хліба і поварити ще трохи. Після цього протерти все крізь сито, поставити пюре на слабкий вогонь. Жовток яйця розтерти з вершками або молоком і поступово влити в суп-пюре. Перед подачею на стіл додати в суп вершкове масло. 
Продукти: 200 г пшеничного хліба, 2 л води, 150 г картоплі, 150 г свіжих помідорів, 1 яйце, 100 г вершків або молока, 30 г вершкового масла. Сіль за смаком. 

Картопляна запіканка . У протерту гарячу варену картоплю додати гаряче молоко, сирі яйця, сіль, розтоплене масло і добре перемішати. Перекласти половину всієї маси на сковорідку, змащену маслом, розрівняти, покласти на неї шар підсмаженої цибулі і закрити іншою частиною маси, знову розрівняти, змастити сметаною або скропити маслом, поставити в гарячу духовку і запікати 20-25 хвилин. До запіканки можна подати сметанний або грибний соус. 
Продукти: 1 кг картоплі, 2 яйця, 3 головки цибулі, 1 склянка молока, З ст. ложки олії. 

Напій томатний з картоплею . Картоплю очистити, залити гарячою солоною водою, відварити і протерти разом з відваром. В охолоджений картопляний відвар додати томатний сік, сіль. Подавати напій в холодному вигляді. 
Продукти: 2 склянки томатного соку, 2 картоплини, склянка води, сіль. 

 

 Корисна ссилка - http://potatoclub.com.ua/



Джерело: http://aptechka.rv.ua/roslyny/vse-scho-vy-hotily-znaty-pro-kartoplyu/
Категорія: Інше | Додав: Микола (30.04.2013)
Переглядів: 3877 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz