Дрогобицький район Львівська область
Нд, 28.04.2024, 00:58
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » 2011 » Січень » 27 » В Доброгостові Йорданські купання стають інтернаціональними
21:27
В Доброгостові Йорданські купання стають інтернаціональними

Все більшої популярності набувають Йорданські купання на наших теренах. Цьогоріч особливо вони відчувалися в Доброгостові, який став своєрідним центром моржування.

Тут, на питному озері, зібралися «моржі» не тільки з навколишніх сіл та міст, а й з усього нашого Франкового краю, та й не тільки. У гостях у Доброгостівчан побували навіть жителі Москви. Росіянки, які відпочивали у санаторії «Дніпро» у Трускавці, не упустили шанс окунутися у крижаній воді. Як зізналися пізніше, зробили це вперше. Із великим натхненням розповідали про те, як їм тут «нравится». Також відвідали у день Богоявлення наше село представники римо-католицького «Карітасу» брати Броніфратри Брауліо і Бернард. І полякам теж тут дуже сподобалося. На запитання, чи «хце» з них хтось покупатись, вони відмовили, мовляв, ще не готові до цього. Але пообіцяли наступного разу приєднатися. Прибули наші західні сусіди на запрошення голови районного Товариства Червоного Хреста Ольги Папловської. Червоний Хрест долучився того річ до купань. Кожен охочий мав можливість зміряти артеріальний тиск, перед тим, ніж зануритись у воду, або вийшовши з неї. Крім того, сестра милосердя Марічка давала корисні поради. На прохання головного лікаря ДРТМО Олександра Паламарчука перебували «моржі» також під пильним оком медпрацівника Доброгостівської амбулаторії Галини Осецької. Але особливої роботи  у неї не було. І це не дивно, адже вода у цей день лікувальна!


На фото Михайло Белей (в центрі) інструктує Михайла Сікору (праворуч) та Михайла Кравця (ліворуч): "Хлопці, якщо вам холодно - назад до води"

Скористатися цілющими властивостями води вирішили й перші особи району: голова районної ради Михайло Сікора, начальник Дрогобицького міськрайонного управління Руслан Щерба та екс-голова райдержадміністрації Михайло Кравець. Тішить, що такі люди показують приклад здорового способу життя. Як висловився почесний гість доброгостівчан Михайло Белей: «От якби всю Верховну Раду – та й в ополонку… Мабуть, і нація у нас була б здоровіша». Хочеться більше сказати про цю диво-людину, очікування на яку відчувалося якось по-особливому, немов на якогось рятівника. Мимоволі згадувався мультик з дитинства «Лікар Айболить», на головного героя якого також всюди з нетерпінням очікували. Асоціації стали якимось реальними, коли на горизонті зявився «наш Айболить». А й справді, ззовні Михайло схожий на улюбленців дітей: з бородою, з портфелем у руках. Залишається тільки додати, що Михайло Белей також лікар.



Михайло Белей поспішає до місця події

Наш гість з Дрогобича жваво наблизився до людей. Пожвавлення передалося в натовп, який зібрався на дамбі озера. Особистий приклад у будь-якій справі має велике значення. Всі зосередили свою увагу спочатку на колоритній особі «моржа» зі стажем, а потім на ополонці, біля якої постала постать місцевого священика о.Романа. Розпочалася церемонія посвяти води.

Згодом у центрі уваги знову опинився один із членів дрогобицького клубу любителів зимового плавання «Посейдон» пан Михайло. Розповівши про лікувальні властивості води у цей День, з його уст пролунала команда: «Роздягаймось!» І вмить ополонка почала заповнюватися людьми. На відміну від минулорічних купань, пірнали не тільки чоловіки, а й жінки і навіть діти. Михайло Павлович став, так би мовити, хрещеним батьком для багатьох жінок, які виявили бажання окунутися. Він буквально кожну з них за руку заводив у воду. Відрадно, що виявив бажання зануритися у крижану воду і війт Доброгостова Микола Лунишин, зробивши це вперше. Загалом серед більше трьох сотень присутніх близько 50 бажаючих випробували себе в екстремальних умовах.

Після купань присутні могли зігрітися гарячим чаєм чи вином. Розійшлися всі задоволені, у гарному настрої.

 

 

Залишається згадати тих, хто долучився до організації дійства. Це завідувач відділу спорту газети «Вільне слово» Орест Хандоняк (який також скупався в крижаній воді), місцева громадська організація «Сила в громаді», сільський голова Доброгостова Микола Лунишин, Дрогобицька районна організація Товариства Червоного Хреста, ну і, звичайно, наші моржі-першопрохідці Іван Білик, Василь Хімчук, Іван Петрусяк та ін.

Сподіваємося, що захід стане традиційним, ще більш масовішим, і, головне, більш представницьким. Принаймні віриться, що москвички виявлять бажання і в наступному році тут побувати.


Переглядів: 1597 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
0
1 Меріана • 13:45, 30.01.2011
Гарна традиція. І думаю, що крім користі цього людина ще й сама себе перевіряє на силу волі. Я от вже не раз мала можливість на Йордан скупатись в крижаній воді, але досі на це не відважилась.

А це озеро яке дно має: піщане чи болотяне? І чи можна влітку в ньому купатись?

avatar
0
2 Володимир • 10:18, 17.06.2013
Будь ласка видаліть маркування "http://bystryi.at.ua" з першої фотографії, оскільки це явно не Ваше фото...
avatar

Випадкове фото
з альбому Краєвиди

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz