Дрогобицький район Львівська область
Пт, 26.04.2024, 02:54
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » 2018 » Червень » 13 » В Бистрому незаконно вирубують дерева
14:53
В Бистрому незаконно вирубують дерева

  На днях в Бистрому побувала знімальна група телеканалу "Інтер" та разом з екологами зафіксувала, що вздовж річки Теменець в районі СТ"Ромашка" було без дозволу районної ради вирубано біля сотні дерев. 

  113 тисяч гривень - такий рахунок виставили екоінспектори за сотню зрубаних дерев у селі Бистрий. Граби, вільха, буки та верба - були здоровими і росли тут - по кілька десятків років.

"То не є такий свіжий зруб то вже віділки пустили то є десь місяць півтора тому" -  коментує місцевий лісник Ігор Жагаляк.

Екоінспектори вважають, що дерева попиляли місцеві мешканці на дрова - опалювати будинки. Ще частину - продали.

"Сільська рада в любому випадку як особа яка відповідає за дану територію мала би слідкувати оскільки ці насадження мають якусь пряму дію: це захист від вітрів, від засніження, від зменчення води, від затоплення і тому подібне. Мабуть вони не зацікавлені в тому щоби їх населений пункт був чимсь незабезпечений", - говорить Микола Маланич, керівник державної екологічної інспекції у Львівській області.

"Цей пеньок цей пеньок цей пеньок. Он ще два пенька стоять".

Сільський голова своєї провини не вбачає. Навпаки - вважає, що гайок треба розчистити. Адже раніше, тут було пасовисько. Нині - все заросло і людям ніде випасати худобу.

"Ми звичайно звернемся в екологічну службу, підбираються ці чагарники щораз ближче до села. Разом з тим це є небезпека хижих звірів це є небезпека і ползучих змій і іншого так що тут так чи інше треба вирізати мається на увазі чисто по закону і звільнювати площі для випасу корів", - говорить Любомир Пасенко, сільський голова сіл Доброгостів та Бистрий.

А от активісти запевняють - ще трохи - і розчищати буде нічого. Через подорожчання комуналки - люди почнуть масово заготовляти дрова.

"Якщо і наділі будуть такі проблеми з виживанням людей то ту взагалі нічого не залишиться. Навіть не то що дерева, а й чагарників не залишиться вони просто їх зимою будуть топити зимою в зв'язку з тим, що субсидій немає дрова подорожчали", - каже Василь Дзиндзюра, громадський активіст.

Хоча - такі несанкційні вирубування - поза законом. Екологи вже передали матеріали до суду. Тепер поліція має знайти винуватців.

Довідка:

Вирубка дерев регулюється Законом України «Про благоустрій населених пунктів».Відповідно до ч. 1 ст. 28 цього закону, охороні та відновленню підлягають усі зелені насадження в межах населених пунктів під час проведення будь-якої діяльності. Порядок оформлення дозволу на видалення дерев за межами населених пунктів визначається відповідними тимчасовими порядками, які затверджуються рішеннями на сесіях районних рад народних депутатів на підставі ч.2 ст.43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні»

  За загальним правилом видалення зелених насаджень на території населеного пункту здійснюється за рішенням виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, за межами населеного пункту - районої ради на підставі ордера.

  Для отримання ордера зацікавлена особа звертається до сільської, селищної, міської ради чи районної ради із заявою про видалення зелених насаджень. 

  Тобто, якщо в селі (в полі, в яру, біля дороги, чи навіть на власній ділянці, якщо вона не приватизована) росте дерево, то без дозволу сільської ради ніхто не має права його зрізати, Обленерго може різати дерева в межах охоронних зон, але і то тільки дерева до 5 см товщиною. В іншому випадку їм також потрібний ордер сільської ради.

  Штраф за самовільне зрізання дерев від 170 до 510 грн. Крім того, за кожне знищене дерево відшкодовується матеріальна шкода у розмірі 550 грн.

 

  Відео - https://www.facebook.com/100010364252428/videos/858943267794474/

Переглядів: 561 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Доброгостів

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz