Дрогобицький район Львівська область
Сб, 18.05.2024, 15:06
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви дізналися про цей сайт?
Всього відповіди: 380

Для ознайомлення

Головна » 2015 » Грудень » 31 » Уличне, Доброгостів та Бистрий увійдуть до "Великого Трускавця"
20:33
Уличне, Доброгостів та Бистрий увійдуть до "Великого Трускавця"

У вівторок, 29 грудня в Уличному на передноворічній зустрічі представників влади Уличного, Доброгостова, а також Трускавця, відбулося обговорення реформи місцевого самоврядування, де мер Трускавця Андрій Кульчинський запропонував ідею так званого Великого Трускавця. Представники Доброгостова та Уличного цю ідею підтримали.

Суть ідеї полягає в об’єднанні в одну велику, сильну та заможну громаду рівноправних громад міста Трускавця та сіл Станиля, Модричі, Доброгостів, Уличне, Орів та Зимівки.

Дивлячись на адміністративно-територіальну реформу в такому варіанті, не можна не зауважити величезний потенціал для розвитку нашого регіону, який вона може дати. Бренди «Трускавець» і «Нафтуся» в поєднанні з так потрібними Трускавцю територіями для подальшого розвитку можуть стати Меккою для інвесторів, які інвестуватимуть у Великий Трускавець навіть не мільйони – мільярди. Унікальні цілющі води, недоторканна природа передгір`я Карпат, екологічно чисте середовище, розвинені інфраструктура та логістика – переваг не злічити. Та й жителів Уличного, Доброгостова, Бистрого перспектива об`єднатися із Трускавцем тішить набагато більше, ніж перспектива об’єднатися із Стебником.

Тему об`єднання з Трускавцем активно обговорюють у Орові, селі, яке зараз адміністративно належить до Сколівського району, хоча історично воно завжди тяжіло до Дрогобиччини і віками належало до Дрогобицького повіту. У Трускавці жартують, що орівчан на курорті зараз більше, ніж в самому Орові – і в цьому є частка правди.

Слід зазначити, що в підпорядкуванні Орівської сільської ради зараз знаходиться і село Зимівки – географічно воно теж дуже близьке до Трускавця – рукою подати. І якщо Господь допоможе Андрію Кульчинському реалізувати ідею Великого Трускавця, об’єднавши в одну велику, сильну та заможну громаду рівноправні громади міста Трускавця та сіл Станиля, Модричі, Доброгостів, Уличне, Орів, Зимівки, то в нього є шанс ввійти в історію сильним державним мужем, зайняти місце поряд з Раймундом Ярошом. І це зовсім не перебільшення.

Об`єднання кількох населених пунктів у Великий Трускавець зі збереженням статусу сіл для вище перелічених територій, дасть можливість створити самодостатню, успішну, процвітаючу громаду на зразок успішних польських ґмін. Нафтуся Трускавця, Помірки, які зараз належать до земель району, озера Уличного та Доброгостова, ліси Модрич, казкова природа Орова, інфраструктура Станилі – все це в сукупності може дати кожній із цих територій додатковий дохід. Таке об’єднання можна порівняти із ліквідацією внутрішніх мит у Священній Римській імперії німецької нації або ж навіть із утворенням США, де є самоуправління штатів і є федеральний уряд.

Звичайно, описаний вище проект Великого Трускавця дещо схожий на казку і скептики відразу відзначать ряд перешкод для його реалізації. А романтики натомість доповнять – а чому б Великий Трускавець не поширити ще дальше, аж до траси Київ-Чоп, доєднавши ще й Верхню та Нижню Стинави, Ямельницю, а можливо й Урич та Підгородці? А чом би й ні? Мріяти не шкідливо, шкідливо не мріяти. З точки зору логіки вигода була б взаємною…

Якщо хтось подумав, що все написане вище – це якась передноворічна казка-утопія, то давайте дійсно спустимося на грішну землю. Програмна ініціатива «Демократична практика» Міжнародного фонду «Відродження» оголосила конкурс «Стратегічні плани для об’єднаних територіальних громад». Мета конкурсу – сприяння розробці, публічному обговоренню, лобіюванню ухвалення та впровадженню стратегічних документів новоутворених об’єднаних територіальних громад як важливих складових їх розвитку, задля надання практичної допомоги у впровадженні реформи місцевого самоврядування в Україні. Учасники конкурсу – громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення та благодійні фонди.

Загальний бюджет конкурсу – 2 394 924 гривень. Максимальний розмір гранту – 350 000 гривень (оптимальний бюджет проекту 200 000 – 280 000 гривень). Термін реалізації проекту – до 12 місяців. Останній термін подання проектів – 15 січня 2016 року. Оголошення результатів – до 20 лютого 2016 року.

До речі, це не єдина можливість використати грантові кошти для хорошої мети. В управлінні розвитку міста Трускавця є цілий ряд проектів, які стосуються цієї реформи і з яких можна отримати чималі кошти на розвиток регіону. Територіальні громади, які вже об'єдналися, мають серйозну фінансову підтримку як від нашої держави, так і від численних міжнародних організацій та фондів. Якщо не об'єднуватися - то грошей не вистачить ні на що.

Переглядів: 705 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Дорогою в село

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz