Дрогобицький район Львівська область
Пт, 17.05.2024, 12:28
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви дізналися про цей сайт?
Всього відповіди: 380

Для ознайомлення

Головна » 2015 » Жовтень » 3 » Список кандидатів в районні депутати по Уличному та Доброгостові
21:01
Список кандидатів в районні депутати по Уличному та Доброгостові

   Стали відомі імена кандидатів у депутати включених до виборчих списків партій, зареєстрованих Дрогобицькою районною виборчою комісією.

  Але спершу коротко про особливості цьогорічних місцевих виборів і, зокрема, виборів районних депутатів.

  Місцеві вибори, що відбудуться 25 жовтня 2015 року – це чергові вибори депутатів обласних, районних, міських, сільських та селищних рад, міських, селищних, сільських голів. Попередні вибори органів місцевого самоврядування відбувалися у жовтні 2010 року.

  Вибори до різних органів місцевого самоврядування будуть проходити за різними виборчими системами. Так, вибори сільських і селищних голів відбуватимуться за однією системою, сільських і селищних рад – по суті за іншою, але принципово подібною, міських голів у містах з понад 90 тисяч виборців – за третьою, а міські, районні, селищні ради – за четвертою.

  Знати і розуміти виборчу систему, механіку "перетворення голосів у мандати" критично необхідно усім учасникам виборчого процесу. Втім, практика свідчить, що нову виборчу систему не розуміють громадяни. Її не розуміють державні службовці. Її не розуміють громадські активісти, які мають попередній досвід спостереження за виборами. Її не розуміють навіть представники осередків та штабів партій.

  Отже, давайте спочатку детально розберемося за якою виборчою системою обиратимуться районні депутати.

  Систему, за якою це відбуватиметься, умовно можна назвати "пропорційною з відкритими списками" або "пропорційною з преференціями". Система абсолютно нова і в Україні раніше ніколи не застосовувалася. 

  По-перше, кандидатів районних рад можуть висувати тільки партії. "Самовисуванець" не зможе балотуватися до цих місцевих рад.

  По-друге, якщо кандидат в районні депутати набрав найбільшу кількість голосів серед усіх інших в Доброгостові чи в Уличному, це ще не означає, що він стає депутатом. Тому, що до ради зможуть пройти тільки ті партії, що отримають більше 5% голосів у цілому районі. Тобто, якщо кандадат набере більшість в Доброгостові, а його однопартійці в інших округах наберуть мало голосів, то депутатом він не буде. Депутатом стане той, хто йшов другим за ним і чия партія в районі набрала 5%.

  По-третє, те, що кандидат в Уличному чи Доброгостові набрав найбільшу кількість голосів (наприклад, 30%) і те, що його партія в районі набрала 5% також не гарантує, що саме ця людина буде депутатом. Суть тут у цікавому розподілі мандатів усередині партії.

  Спочатку, у відповідності до того, скільки відсотків набрала партія, розподіляється кількість місць в раді, які партія отримає.

  Отже, уже відомо, скільки місць у раді отримає кожна партія. Але не все так просто!

  Тепер потрібно з'ясувати, які саме кандидати стануть врешті депутатами. Тобто, в межах кожної партії-переможця, потрібно буде відсортувати кожного кандидата за рівнем його підтримки виборцями на окрузі.

  Це буде робитися шляхом складання списку кандидатів у порядку кількості набраних ними відсотків у своєму окрузі. Наприклад, в Уличному 11 кандидатів, переможець набирає 20%. А в якомусь іншому окрузі кандидатів тільки 2. І там переможець набрав 60% голосів. Таким чином, цей кандидат посідає одне з перших місць у внутрішньопартійному списку кандидатів на депутати, а кандидат від Уличного опускається десь аж у середину партійного списку і, якщо партія набрала мало мандатів, то він депутатом може й не стати.

  У виборчому бюлетені будуть вписуватися всі політичні партії, чиї осередки приймають участь у виборах в конкретному районі не залежно від того, висунули вони свого кандидата чи ні. Але, навряд чи партія, яка не висунула свого кандидата по округу буде популярною в даному окрузі.

  Може трапитись і так, що мандат отримають ті кандидати, які принесли партії менше голосів, але за рахунок низької явки виборців на окрузі, їх результат у відсотках вищий.

  Також, виборці повинні бути готовими, що за такої виборчої системи, від їхнього округу може бути не обрано депутата взагалі – тобто жоден з кандидатів, що закріплені на окрузі, може не стати депутатом.

  І, по-четверте, в партії може бути один "захищений" кандидат. Якщо партія подолала 5%-ий бар'єр, то депутатом гарантовано стає оцей "захищений" кандидат, який в ніяких округах і не фігурує у списках кандидатів. Він буде значитися в дужках після назви партії. Яскравий приклад: по Доброгостову від КУН кандидатом є Пасемко Василь. А "захищеним" кандидатом від КУН є Володимир Стецівка.

  В результаті місцевих виборів 2010 року по Доброгостові по мажоритарному одномандатному округу районним депутатом став Стецівка Володимир Іванович із результатом 857 голосів. Друге місце тоді зайняв Пасемко Василь Васильович (597 голосів), третє - Гладкий Микола Іванович (197 голосів). Два кандидата з минулих виборів балотуються і цьогоріч, але завдяки новій виборчій системі йдуть спільним дуетом.

  Загалом по Дрогобицьому районі цьогоріч висунули своїх кандидатів 12 партій, які будуть представлені в бюлетенях не залежно від того висунули вони кандидата в окремо взятому окрузі чи ні. По Уличному кандидатів висунули 11 партій, по Доброгостові - 9. 

  По Уличному (виборчий округ №44) на місцевих виборах маємо 11 кандидатів у районні депутати:

  По Доброгостові (виборчий округ №15) маємо 9 кандидатів у районні депутати:

 Не висунула жодного кандидата ні по Доброгостові, ні по Уличному партія "Воля".

 

Переглядів: 870 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Події

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz