Дрогобицький район Львівська область
Нд, 05.05.2024, 07:40
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » 2013 » Червень » 23 » Нашестя комарів
23:09
Нашестя комарів
  Наявність кількох водойм та лісів на околицях наших сіл, а також безпосередня близькість до райцентру сприяє великому напливу сюди відпочивальників у вихідні дні. Однак останнім часом любителі природи вельми розчаровані: їх повсюдно атакують хмари комарів. Вони такі надокучливі, що люди не можуть дати собі ради. Жалять ці кровопивці і городників, які обробляють земельні ділянки. «Я живу тут усе своє життя, — скаржиться пенсіонерка, жителька села Бистрий, — однак такого нашестя комах ніколи не спостерігала. Минулого тижня підгортала картоплю поблизу потічка. У якусь мить на мене насунула хмара комарів. Вони позалазили у ніс, очі, жалили в усі відкриті частини тіла. Я не знала, що робити, й була змушена повернутися додому». Неабияк набридли комахи й численній групі рибалок, котрі сидять на озері Уличанка. Чоловіки скаржаться, що від комах їм немає життя, і якщо так триватиме й далі, то з улюбленим заняттям доведеться розпрощатися до кращих часів. Потерпають й любителі відпочинку на озері в Доброгостові. Скупатися та позасмагати через напади цієї нечисті наразі ніяк.

  Внаслідок незвичайних погодних умов: м'якої тривалої зими і різкого потепління в кінці квітня, у комарів трапився неймовірно великий перегін популяції. Сніжна зима допомогла зберегтися більшості кладок, залишених восени, а завдяки різкому потеплінню - всі збережені кладки вилупилися за кілька днів, в той час, як зазвичай цей процес займає кілька тижнів.

  Комахи безжально гризуть і людей, і тварин. За словами старожилів, такої кількості комарів вони не пам'ятають - ті літають просто хмарами.

  Збільшення кількості комарів стало справжньою проблемою для мешканців сіл. Та, як стверджують ветеринари - це явище тимчасове. Вже за кілька тижнів комах стане менше.

  Однак, поки що доведеться поберегтися. Особливо слід оберігати дітей від комариних атак. Адже далеко не всі комарині укуси нешкідливі. Деякі з них можуть викликати алергічну реакцію у вигляді кропив’янки. Комарі також є переносниками гельмінтів від тварин до людей. Тож у разі підозрілої реакції на укуси комах необхідно негайно звернутися до лікаря, особливо якщо постраждала маленька дитина.

  Щоб захиститись від комах, фахівці радять насамперед не допускати проникнення комарів у житлові приміщення. На вікні необхідно встановити спеціальну москітну сітку. На підвіконня варто поставити вазон із томатами або ж пучок евкаліпту, м’яти чи гвоздики. Ці рослини відлякуватимуть комарів, бо вони не переносять їхніх запахів. Якщо виходите з дому, то змажте відкриті частини тіла спеціальними протикомариними засобами, які можна придбати в аптеці. У кімнатах на ніч можна поставити електричні фумігатори із спеціальними пластинками, які є також доволі ефективними.

  Якщо ж комарі все-таки покусали, намагайтесь не розчесувати уражені місця. Сверблячка, що з’являється після укусу, є алергічною реакцією організму на речовини, які комахи впорскують у шкіру. Щоб полегшити свербіж і зменшити почервоніння, треба відразу потерти місце укусу розчином питної соди (половина чайної ложки на склянку води) або 50-процентним розчином нашатирного спирту. Також можна використовувати одеколон або блідо-рожевий розчин марганцівки, розчин діамантової зелені і навіть соки цитрусових. Рідиною змочують шматочок вати і прикладають на кілька хвилин до місця укусу. Добре знімають біль свіже листя черемхи, м’яти або евкаліпта. Їх треба злегка розім’яти, прикласти до місця укусу і тримати на шкірі одну-дві хвилини.
Переглядів: 912 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Краєвиди

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz