Дрогобицький район Львівська область
Нд, 19.05.2024, 16:53
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви?
Всього відповіди: 993

Для ознайомлення

Головна » 2016 » Лютий » 8 » Доброгостівське шкільне лісництво як приклад для інших
17:32
Доброгостівське шкільне лісництво як приклад для інших

  На Дрогобиччині навчають шанувати природу вже змалку. Про це засвідчило, за словами головного спеціаліста відділу освіти Дрогобицької райдержадміністрації Ярослава Куцика, відкриття нових шкільних лісництв у Залокоті, Підбужі та Новому Кропивнику. Станом на сьогодні  подібні вже функціонують у Летні, Верхніх Гаях і Лішні. Відрадно, що збільшується кількість лісництв, які забезпечують потребу школярів у здобутті знань, умінь і навичок у галузі лісівництва, біології, екології...

  Для нововідкритих лісництв прикладом може бути Доброгостівське, засноване ще у 80-х роках XX століття під керівництвом Михайла Петранича та Богдана Чаплі. Тоді у старших класах лісничий читав уроки лісівництва, які проводилися на базі кабінету лісівництва. Успішність такого навчання підтвердило те, що випускники школи майже щороку вступали до Львівського лісотехнічного університету та технікумів відповідного профілю. Для прикладу, випускники школи Василь Кінаш, Любомир Карпин, Любов Гавриляк, Іван Гавриляк і зараз успішно працюють у лісовому господарстві. Нині у Львівському лісотехнічному університеті навчається випускник школи Андрій Васьків.

  За Доброгостівським шкільним лісництвом закріплено площу 0,03 га, де доглядають за розсадником.

  Учнівське лісництво нараховує 27 учнів, п’ятеро з яких складають Раду шкільного лісництва, та працює під керівництвом лісничого Доброгостівського лісництва Василя Паніва та вчителя трудового навчання Доброгостівської СЗШ І-ІІІ ст. Миколи Васькова. У лісництві вирощують сіянці ялини білої. Доглядають за культурами: дубом звичайним, ялицею білою, буком лісовим, модриною європейською, дубом червоним. Також учні стежать за плодово-ягідними плантаціями.

  Традиційно у День довкілля навесні члени учнівського лісництва проводять акції. Зокрема, торік навесні озелененили садиби лісництва, школи, Пантеону Слави. За час проведення акції було висаджено липу дрібнолисту, тую західну, кущі самшиту. Загалом, лісовими культурами засаджено 4 га площі.

  Згідно з планом роботи учнівського лісництва Доброгостівської СЗШ ім. Івана Боберського на 2015-2016 н.р., відбуваються засідання ради, складено графік чергувань постійних захисників лісу. Триває дослідницька та експериментальна робота, наприклад, визначення найкращого способу посіву насіння у розсаднику, а також заселеності видового складу птахів у штучних гніздівлях. Цілодобово проводять фенологічні спостереження, теоретичні заняття, виготовляють гербарії для кабінету учнівського лісництва. До Дня працівників лісового господарства щоразу організовують свято «Спасибі людям, що зростили ліс» за участю учнів школи та членів лісництва. А для виховання свідомого ставлення до праці та охорони природи активно проводять бесіди з учнями школи та громадськістю села на теми: «Птахи наших лісів», «Мурашки – санітари лісу», «Релікти і екзоти лісів», «Історичний розвиток лісового господарства України».

  Словом, лісництвам, які щойно відкрилися, варто наслідувати Доброгостівське, аби до нього дорівнятися, а той перевершити.

  Джерело: сайт Дрогобицької районної ради

Переглядів: 713 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Місця

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz