Дрогобицький район Львівська область
Пт, 19.04.2024, 02:34
Меню сайту

Свіжі коментарі

Пошук

Друзі сайту
сайт села Квітневе

Опитування
Звідки Ви дізналися про цей сайт?
Всього відповіди: 380

Для ознайомлення

Головна » 2017 » Листопад » 7 » Про нові тарифи на пасажирські перевезення
23:18
Про нові тарифи на пасажирські перевезення

  З жовтня автобусні перевізники в Дрогобицькому районі знову підняли вартість проїзду. Перед тим останнє суттєве підняття було в березні поточного року. Тобто, це вже друге підняття вартості проїзду за один рік. Не зрозуміло, які для цього підстави. Бензин за цей час подорожчав всього на 10 відсотків, долар після тривалого здешевшання зараз на тому самому місці. Але не про це піде зараз мова.

Допустим, причини є. Здорожчали запчастини для російських ПАЗів, підняли пенсії. Як би там не було, але з даним підвищенням погодилася Дрогобицька РДА, де було досягнуто згоди між перевізниками та представниками влади і громади, що підвищення в жовтні цього року складе 20 відсотків.

На початку року після численних дискусій та громадських обговорень в РДА була затверджена таблиця тарифів

Правда, сформована вона була так, що мало хто зрозумів, що ж вона означає. Тому дозволимо собі її трохи переформатувати і, за одно, додати ці нові 20 відстотків

Дана таблиця була складена так, щоб ті села, які знаходяться ближче до центру платили дорожче, ніж бідні віддалені села. Тому, чим довша відстань маршруту - тим дешевший тариф.

Наприклад, якщо довжина маршруту 22,5 км. Це виходить V-та зона (від 20 до 25 км). Тут тариф становить 0,60 грн/км. Перемноживши 22,5 км на 0,60 грн, отримуємо 13,5 грн.

За цією таблицею вартість проїзду на маршрутах Уличне-Стебник та Доброгостів-Стебник була встановлена 8 та 6 грн відповідно, оскільки ІІ-га та ІІІ-тя тарифні зони мають фіксований тариф не залежно від довжини маршруту в межах тарифної зони. Тобто, якщо це ІІ-га зона, то не важливо, чи там відстань 5 км чи 7, чи 10 км - вартість одна - 6 гривень.

Якщо взяти відстань Уличне АС -Трускавець АС, по картах вона становить 17-18 км. Тобто, це ІV-та тарифна зона по 0,62 грн/км. 18*0,62=11,16 грн. Враховуючи те, що по паспорті маршруту відстань, мабуть, більша, в результаті вийдемо на вартість квитка 12 грн, що і мало місце тут.

Ділянка маршруту Доброгостів (остання зупинка) - Трускавець АС (17(!) км по паспорту та 14 по картах) правдами і неправдами вийшла вартістю 10 грн.

Тепер порахуємо, яка повинна бути нова вартість квитків після здорожчання на 20 відсотків:
Стебник-Доброгостів - 7,20 грн
Стебник-Уличне - 9,60 грн
Трускавець-Доброгостів - 17 км*0,74=12.78 грн
(
в березні 2017 року довжина даного маршруту була переміряна спец. комісією і виявилось, що вона становить тільки 13,8 км (до речі, відповідає картам Ґуґле). Тому вартість квитка тут повинна дорівнювати 10,60 (13,8*0,77))
Трускавець-Уличне - 18 км*0,74=13,30 грн

(мені не відома довжина даного маршруту по паспорту)

З цих підрахунків перше, що кидається в очі - це велика невідповідність вартості проїзду Стебник-Доброгостів. Замість 7,20 тут зараз маємо 8 грн. Напевне, щоб не округлювати до копійок, на ділянці Стебник-Уличне вийшло 10 грн.

Ну і по Доброгостову ніяк не дочекаємося внесення змін в паспорт маршруту.

Методика, за якою вартість проїзду тим дорожча, чим коротший маршрут не справедлива по відношенню до мешканців Доброгостова та Уличного. Бо, не маючи прямого сполучення з районним центром (м.Дрогобич), ми змушені переплачувати за двома короткими (а відтак дорожчими) тарифами. Спочатку на маршруті до Стебника, потім Стебник-Дрогобич. 

Тому нам треба вимагати від РДА оголосити тендер на маршрут Уличне-Доброгостів-Дрогобич.

Відстань від Уличного (АС) до Дрогобича (АС) близько 21 км. Це V-та тарифна зона. І вартість проїзду по прямому маршруту згідно затвердженої в РДА на початку року методики із врахуванням зростання на 20 відсотків становила б 21*0,72=15 грн. Натомість, мешканці Уличного платять спочатку 10 грн в Стебник, а потім ще 10 із Стебника в Дрогобич, що на 5 грн більше за норму.

Відстань від Доброгостова (кінцева зупинка) до Дрогобича (АС) близько 16 км. Це IV-та тарифна зона. Вартість проїзду тут становила б 16*0,74=12 грн. Натомість, мешканці Доброгостова платять спочатку 8 грн в Стебник, а потім 10 із Стебника в Дрогобич, що на 6 грн більше за норму. Також, не зрозуміло, для чого встановлені такі високі мінімальні фіксовані тарифи. Особливо після чергового підняття.

Тому звертаюся від себе і від громад сіл Уличне та Доброгостів з відкритим листом до голови РДА Володимира Анатолійовича Шутка з таким листом

Якщо дана вимога знайде підтримку (лайки та репости в соціальних мережах), то цей лист буде переданий в сільські ради для збору підписів та потім в РДА.

А щодо безпідставного підняття вартості проїзду, тут один вихід - акція протесту з перекриттям дороги, як це було нещодавно зроблено жителями Вороблевич, а потім Летні. Бо це наглість - за рік підняти вартість проїзду у два рази. Але в Уличному та Доброгостові не вистачає громадських активістів для акцій протесту. Абсолютна більшість без питань платить за проїзд за завищеними тарифами. Ніхто не вимагає справедливості. Єдина надія на те, що після наступного чергового підняття вартості проїзду мало хто взагалі буде їздити автобусами. Аж тоді, можливо, перевізники зрозуміють, що всьому має бути міра. До речі, зараз вже помітно зменшилася кількість пасажирів в автобусах. Хоча, можливо, це не на довго. За цим наступить скорочення графіку руху.

Переглядів: 822 | Додав: Микола | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Випадкове фото
з альбому Зимівки

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Система Orphus

Bystryi © 2010-2024
Конструктор сайтів - uCoz